Herrenes håndball-EM er over og i likhet med de to foregående mesterskapene (VM og OL) stakk franskmennene av med trofeet. Norge leverte spill i tråd med forventningene og fikk en respektabel 7.plass, faktisk den nest beste norske prestasjonen i et Europamesterskap noensinne. Gjennom TV-ruta fikk vi servert underholdning av ypperste merke; kraft, teknikk, tempo, spenning, glede og skuffelser.
For en drøy måned siden gikk kvinnenes håndball-VM av stabelen, med Norge som bronsevinnere. Historisk sett har håndball-jentene hatt (og fremdeles har) et kjæledegge-stempel blant det norske publikum. De har vunnet trofeer på bestilling og det norske folket har hyllet jentene for deres prestasjoner. Allikevel drister jeg meg ut på glattisen med følgende påstand:
Påstand: Herrenes håndball-EM hadde en langt høyere underholdningsverdi for det norske publikum enn kvinnenes håndball VM i desember.
Hva baserer jeg den påstanden på? Er det ikke bedre å se jentene ta medalje enn herrene ”vinne” en 7.plass?
Nei, ikke etter mitt syn. Årsaken er kort og godt at det er mye morsommere å se herrene spille jevne, spennende oppgjør som underdogs (selv om de tapte 3 av de mest avgjørende kampene) enn å se jentene vinne enkle seire for halv maskin. Da er dette basert på det jeg herved definerer som teknisk underholdningsverdi . Et begrep som jeg best kan beskrive hva hver enkelt spiller og laget som helhet gjør i hver enkelt situasjon i 2 x 30 minutter på banen, uavhengig av sluttresultat. Jeg opplever herrehåndballen som langt mer fartsfylt, spektakulær og imponerende – derigjennom mer underholdende på tross av at resultatene til gutta ikke kan måle seg med jentenes meritter, verken nå eller ved tidligere anledninger.
Jeg har diskutert dette caset med venner og kolleger den senere tid, og meningene er delte hvorvidt det er mer underholdende å se herrene spille og tape enn å se jentene spille og vinne. Men går det an å diskutere kjønn og sport på mer universell basis? Er det alltid slik at herreidrett har en høyere teknisk underholdningsverdi enn kvinneidrett?
Med fare for å bli stemplet som mannssjåvinist og antifeminist, drister jeg meg til påstand nr 2:
Påstand: Det finnes ingen idrettsgrener på det olympiske programmet der kvinnelige utøvere overgår mennene i teknisk underholdningsverdi.
Det var mer spektakulært å se Usain Bolt vinne herrenes 100 meter i fjorårets friidretts-VM i Berlin enn å se Shell-Ann Fraser gjøre det samme for kvinnene. Det var mer underholdende å se Barcelona vinne fjorårets Champions League for herrer enn å se Duisburgs kvinner vinne osv.
Mulig jeg tar feil her. Det er også fullt mulig at noen har noen eksempler på det motsatte, og hvis så er tilfellet er jeg svært interessert i å få vite om det.
Jeg burde kanskje konkludert med å utbasunere at mennene er det sterke kjønn og at kvinnene passer bedre på kjøkkenet enn på idrettsarenaen, men det kan jeg ikke stå inne for og det er heller ikke mitt synspunkt og min hensikt med dette innlegget.
Kjør debatt!
mandag 1. februar 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Har ikke jeg prøvd å overtale deg om dette i alle år. Eksemplet på håndball er veldig godt. Det er mer spektakulært, men ikke minst mye jevnere og mer spennende. i EM er det minst 8 lag, hvis ikke flere, som på en god dag kan ta medalje. I kvinnenes EM er det 4-5 lag som gjør opp om metallet hver gang. Det er også mye mer forutsigbart på damesiden.
SvarSlettNår det er sagt må jeg arrestere deg, baltzer. I diskos, som også er på OL programmet, er verdensrekorden for kvinner lenger enn for menn. riktignok er herrediskosen tyngre men det gir jo tilskuerne faen i. de vil ha lange kast. Og med ditt rasjonale over bør damediskos overgå herrediskos i teknisk underholdningsverdi.
Koz BBB