På vei til toget i ettermiddag gikk jeg gjennom Spikersuppa i Oslo og lukten av valgflesk lå som et tykt lag skodde over området. Det er oddetallsår, det er september og det er valg. Nå i 2011 er det ”våre fremste kvinner og menn” i kommunene og Fylktestinget som kjemper om publikums gunst, godt hjulpet av de respektive partienes sentrale politikeres bidrag.
Jeg anser meg selv for å være en relativt oppegående samfunnsborger og er generelt interessert i det politiske bildet, men har så langt har ikke engasjert meg nevneverdig i valgkampen. Det er bare å beklage. Eller skal jeg det? Det faktum at jeg ikke har latt meg engasjere vil jeg tro henger sammen med politikernes evne til å engasjere meg? Hittil, altså knappe tre dager før valgdagen, har givende meningsutvekslinger politikerne mellom vært mangelvare. Både lokalt, regionalt og sentralt.
Det er egentlig litt trist, for jeg antar jeg ikke er alene. Forrige kommune- og fylkestingsvalg fikk bare ca 6 av 10 stemmeberettigede nordmenn ut fra saccosekken og til valglokalet og lite tyder på en markant økning dette året. Kommunale og fylkeskommunale anliggender engasjerer åpenbart ikke befolkningen i like stor grad som når det er Stortingsvalg, det viser valgdeltakelsen historisk sett. Den lokale innflytelsen har de siste årene blitt redusert og det gjør at de store, gode og interessante lokale (kommunale) sakene glimrer med sitt fravær. Slik ser det i alle fall ut i det politiske landskapet i Fredrikstad.
Men ”verst” av alt er allikevel at Fylkestinget er på valg, altså de folkevalgte som er valgt inn til å styre de fylkeskommunale anliggender. Jeg har lenge spurt meg hva i all verden en fylkespolitiker gjør (og ikke gjør) og har nå satt meg litt inn i Fylkestinget og fylkeskommunens mandat. Hold dere fast:
Sammen med staten og kommunene utgjør fylkeskommunene det offentlige Norge. Hovedoppgavene til fylkeskommunen er videregående opplæring og regional utvikling. Fylkeskommunen leverer de velferdstilbudene som er for store til at enkeltkommuner kan levere dem, og tilbud som går på tvers av kommunegrensene.
Østfold fylkeskommune har ansvaret for den regionale samfunnsutviklingen. Det betyr at vi skal arbeide for utvikling av arbeidsplasser gjennom å stimulere til nyskaping og innovasjon. I tillegg arbeider vi med å gi næringslivet best mulig rammevilkår, for eksempel gjennom utvikling i samferdselsektoren. Dette forutsetter et aktivt lederskap i det regionale partnerskapet med alle aktører: næringsliv, kompetansemiljøer, virkemiddelaktører, interesseorganisasjoner og kommuner.
Nåvel…
At de har ansvaret for de videregående skolene er vel og bra, men de er like fullt underlagt klokkerklare retningslinjer fra Regjering, Storting og de vedtak som fattes og utøves gjennom departementene. Med andre ord vil jeg tro det er begrenset hvor mye innflytelse og handlerom Fylkestinget har.
Fylkeskommunen har også ansvaret for følgende; igjen – hold dere fast:
Fosser og vassdrag, internasjonalt arbeid, samferdsel og næringsutvikling, kultur og minnevern, plan, areal og miljø m.v. Fra tidligere er jeg kjent med begrepet Fylkesvei, og det betyr, ikke overraskende, at de har ansvaret for en del av veinettet i fylket. En kuriositet her at flere riksveier den senere tid har blitt overført til Fylkeskommunen, for at Fylkeskommunen skal ha litt mer ”å pusle med”…
Jeg har for eksempel til gode å tenke: ”La oss håpe Fylkeskommunen tar tak i dette” eller ”her må jeg lene meg til min kjære Fylkeskommune og håpe de rydder opp” eller liknende. Jeg har også til gode å oppleve en samlende, dyktig fylkestingspolitiker stå på barrikadene med en fanesak innbyggerne i fylket er brennende opptatt av.
Nå skal jeg altså om tre dager velge mine representanter på Fylkestinget for de fire neste årene. Det kan bli en utfordring, all den tid jeg ikke ser viktigheten av Fylkeskommunen som offentlig organ. Jeg har en følelse av at jeg ikke er alene om å ha denne oppfattelsen.
Jeg kjenner ikke den offentlige forvaltningen i Norge godt nok til skyte organet Fylkeskommune ned, gjennom å la Stat og Kommune overta de oppgavene den er satt til å utøve. Men fra et perspektiv som velger er det liten tvil om at det er langt mellom de fruktbare fylkeskommunale debattene som skiller representantene og partiene fra hverandre og hva de vil med politikken de utøver.
Men stemme skal jeg, både på kommune- og fylkestingsrepresentanter! Man gjør da sin plikt som borger av samfunnet, må vite…
Godt valg!
PS: Ikke glem Kirkevalget!
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar